Olika jakthundar och raser

Det kan vara svårt att tro, men många av det allra vanligaste hundraserna som man ser idag, är i grunden faktiskt jakthundar. Denna typ av hund har många fina egenskaper som man gärna ser i sitt sällskapsdjur och därför är det fler och fler som faktiskt väljer en jakthund som familjehund.

Jakthundarna brukar specifikt avlas fram för att kunna arbeta nära och tillsammans med jägaren. Dessa hundraser vill gärna vara till lags, vilket gör dom utmärkta i denna typ av sport och arbete, men är även mycket trevliga som träningskompis då raserna behöver vara fulla med energi och uthållighehunting-dogs-800845_960_720t.

Trots att många hundraser har jakt i sig, behöver det inte betyda att hundrasen används inom jakt idag. Hundrasen King Charles Spaniel är ett mycket bra exempel på detta. Denna ras har väldigt många olika typer av jakthundar om man kollar längre bak i rashistorien, men idag har denna hundras tyvärr många hälsoproblem, vilket gör att den inte lämpar sig för att vara en jakthund.

Det finns mängder med olika typer av kategorier inom jakthundar. För att nämna en del av dom vanligaste är det apporterande hund, fågelhund, led- eller löshund, älghund, spårhund eller sökhund. Det allra flesta jakthudraser har avlats fram för att få en specifik nisch på hunden om man vill rikta in sig på enbart ett jaktområde.

En väldigt vanligt förkommande, och mycket uppskattad, jakthund är den Irländska röda settern. Denna hundras utvecklades från början enbart för att vara en jakthund, även om den idag också är en mycket bra sällskaps- och familjehund. Irländsk setter används nästan enbart som fågelhund och för att jaka olika typer av hönsfåglar, som ripa, fasan, orre eller tjäder). Den Irländksa settern har mycket energi och är väldigt snabb, vilket gör den exemplarisk för att söka och finna fåglar och apportera dessa till jägaren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *