Olika jakthundar

När det gäller jakthundar så finns det flera olika typer av jakthundar, eftersom att begreppet jakt är så otroligt brett. Man har här genom historien sett till att det finns jakthundar till i princip alla former av jakt.

Fågeljaktdog-946479_960_720

När det kommer till fågeljakt så brukar det här vara retriever-, spaniel- samt setterraserna som man brukar använda som jakthund. Många av dessa går under kategorin fågelhundar, där de antingen är stötande eller apporterande. Vad som gör dem till så bra fågelhundar är att många av dem är utmärkta simmare och många av dem är utmärkta apportörer som hämtar fåglarna med ett försiktigt grepp.

Jakt med vilt

När det gäller älgar så är det hälleforshund, jämthund samt svensk vit älghund som är några av de populära jakthundarna man brukar använda sig av. Vid rävjakt och harjakt så brukar man använda sig av Stövare, och även Drever används till har-, rådjurs- samt rävjakt. Taxar samt bassetar brukar vara bra pådrivande av hare och rådjur.

Grytjakt

För grytjakt på exempelvis grävling, räv och så vidare, så brukar det vara olika terrierraser som är jakthundar. Detta är på grund av att de är otroligt envisa, modiga och har en väldig dådkraft, vilket krävs för att de skall kunna gå in i ett mörkt gryt. Om en retriever skulle ha dessa egenskaper så skulle de inte passa alls lika bra till att jaga fåglar eftersom att de då hade kommit tillbaka med en sönderbiten and, vilket inte är så intressant. Grythundarna måste kunna ha respekt för djuret samtidigt som de inte får vara rädda för dem. Det är därför man oftast ser terrierraser med mycket envishet, energi och mod. Några exempel på vanliga grythundar är Borderterrier, Tax, Parson Russel Terrier, Tysk jaktterrier, Jack Russel Terrier samt Släthårig foxterrier. Dessa raser är de allra vanligaste grythundarna idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *